Shabbat + Σάββατο | Q+A σχετικά με την οικογενειακή μας πρακτική

April 9, 2019 0 Von admin

Παρόλο που η οικογένειά μας ξεκίνησε μια επίσημη πρακτική του Σαμπάτ και του Σαββάτου πριν από τέσσερα χρόνια, είχαμε παλέψει με αυτό τα δύο προηγούμενα χρόνια, θέλοντας να το κάνουμε οικογενειακή πρακτική, αλλά δεν καταλαβαίνουμε πώς λόγω των αναγκών της οικογένειάς μας και της έλλειψης χρόνου. Εκείνη την εποχή (πριν από έξι χρόνια), μετά από μια απρόσμενη οικονομική κατάρρευση, παλεύαμε να τα βγάλουμε πέρα. Πουλήσαμε σχεδόν ό,τι είχαμε, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού και του αυτοκινήτου μου, μειώνοντας τις δαπάνες στο ελάχιστο και συλλέγοντας δουλειά όπου μπορούσαμε. Μετακομίσαμε με την αδερφή μου και την οικογένειά της για ένα χρόνο, δοκιμάζοντας τη συμβίωση για να βοηθήσουμε στην ανακούφιση της οικονομικής πίεσης και στις δύο οικογένειές μας. Ο Μαρκ εργαζόταν έξω από το σπίτι έξι ημέρες την εβδομάδα ως εκπαιδευτικός, ενώ εργαζόταν επίσης με μερική απασχόληση στο διαδίκτυο σε άλλες ώρες. Και οι δύο είχαμε αφοσιωθεί στην κατ‘ οίκον εκπαίδευση, η οποία εκείνη την περίοδο έπεφτε σε μένα περισσότερο τις καθημερινές, αφού ο Μαρκ δούλευε έξω από το σπίτι. Μερικά βράδια την εβδομάδα, ανταλλάσσαμε ρόλους και δίδασκα σε φοιτητές του πανεπιστημίου γραπτώς. Σε άλλες περίεργες ώρες, ειδικά τις πρώτες πρωινές και απογευματινές ώρες ανάπαυσης, άρχισα πάλι να γράφω blog, να μαθαίνω φωτογραφία και να γράφω editorial, τόσο ως τρόπος να εργαστώ δημιουργικά για κάτι δικό μου όσο και για να βοηθήσω να προσθέσω εισόδημα στο οικογενειακό μας σπίτι. Ο Μαρκ και εγώ δουλέψαμε όλη την ώρα με τη μία ή την άλλη ιδιότητα, πετώντας ρόλους πέρα ​​δώθε, προσπαθώντας να διατηρήσουμε την παιδική ηλικία των παιδιών μας και να τιμήσουμε τις οικογενειακές μας αξίες, ενώ παράλληλα προχωρούσαμε και πάλι οικονομικά. Οι Κυριακές έγιναν μια μέρα για να προλάβουμε τα εγχώρια έργα και να προετοιμαστούμε για την εβδομάδα που έρχεται. Πώς μια πρακτική του Σαββάτου ταίριαζε σε όλα αυτά;

Υπάρχουν βαθύτερα στρώματα σε αυτή την προσωπική ιστορία, αλλά είναι σημαντικό να γράψουμε κάποιο πλαίσιο σε αυτήν τη συζήτηση. Κατά την άποψή μου, το Sabbath ήταν κάτι που έπρεπε να βάλω σφήνα στη ζωή μας. Στην αρχή και χωρίς να το καταλάβω, το αντιμετώπιζα σαν κάτι άλλο που έπρεπε να κάνω, μια άλλη εργασία ή μια στιγμή χαλάρωσης όταν είχε γίνει όλη η δουλειά. Ωστόσο, το Σάββατο δεν είναι για να το απολαμβάνουν μόνο οι πλούσιοι ή οι προνομιούχοι. δεν είναι κάτι που κερδίζουμε ως ανταμοιβή, όπως η σύνταξη ή οι ετήσιες διακοπές. Είναι ένα δώρο για όλη την ανθρωπότητα, ένας ρυθμός που καθιερώθηκε στη δημιουργία προς όφελος όλων. Το Σάββατο μας υπενθυμίζει, ανεξάρτητα από την περίστασή μας, ότι είμαστε άνθρωποι. Δεν είμαστε μηχανές σκλαβωμένες στη δουλειά μας.

Στην αρχαία ιστορία δημιουργίας της Γένεσης, η ανάπαυση ήταν το πρώτο πράγμα που δόθηκε στην ανθρωπότητα. Η ανάπαυση δόθηκε πριν από τη δουλειά. Στην Έξοδο 20, όταν το Σάββατο δόθηκε για πρώτη φορά στον Ισραήλ μέσω του Μωυσή, δόθηκε σε όλους στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών, των γυναικών, των παιδιών, των υπηρετών και όλων των ζώων. Κανείς δεν δούλεψε, δηλαδή για αυτόν τον αγροτικό πολιτισμό, ακόμη και η ίδια η γη ξεκουράστηκε. Υπάρχουν τόσα άλλα επίπεδα εδώ, αλλά το σύντομο σημείο: η πρακτική του Σαββάτου στο σπίτι μας βασίζεται στην ελευθερία, όχι στον νόμο. Δεν είναι μια πρακτική «δεν μπορώ» ή «όχι», αλλά αντίθετα μια μέρα που ξεχωρίζει για να τιμήσει τον Θεό και ο ένας τον άλλον. Είναι μια μέρα που δεν συζητάμε και δεν σκεφτόμαστε τη δουλειά ή την υποθήκη ή την επισκευή αυτοκινήτου ή τιράντες ή ημιτελείς σχολικές εργασίες ή ανάγκες ρούχων, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε ο ένας τον άλλον και να απολαμβάνουμε αυτό που ήδη έχουμε. Και ενώ αυτή η πειθαρχία της εγκατάλειψης έχει μάθει και εξασκηθεί, ο καρπός της αφαίρεσης της σκέψης αυτών των πραγμάτων για την ημέρα ήταν μια σωτηρία για εμάς. Την Κυριακή (την πρώτη μέρα της οικογένειάς μας μετά το Σάββατο), μας περιμένουν όλα αυτά τα φυσιολογικά άγχη της ζωής, αλλά η καρδιά και το μυαλό μας αποκαθίστανται για να τα αντιμετωπίσουμε ξανά.

Ξέρω ότι αυτή η πρακτική θα αλλάξει με βάση τις περιστάσεις. Ελπίζω όμως αυτό να σας εμπνεύσει να θυμάστε: η πρακτική είναι πρωτίστως ένα δώρο ελευθερίας στο χρόνο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές περισσότερες απαντήσεις σε πρόσφατες ερωτήσεις αναγνωστών.


Πώς φαίνεται αυτό με τα μικρά παιδιά και τα μωρά; Αυτή η ερώτηση ήρθε σε διάφορες μορφές, γι‘ αυτό θα προσπαθήσω να απαντήσω εδώ συνοπτικά. Το μικρότερο μου ήταν τεσσάρων όταν ξεκινήσαμε, και θα ήθελα τώρα να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα. Η σύντομη ενθάρρυνση μου: μην περιμένεις. Οι αποχρώσεις αυτής της πρακτικής θα εξελιχθούν με εσάς και την οικογένειά σας. Προσαρμόστε το ώστε να λειτουργεί για το σημείο που βρίσκεστε τώρα, αλλά αφιερώστε χρόνο για αυτήν την πρακτική. Είναι ένα σπάνιο δώρο χρόνου. Όπως πολλά πράγματα στη γονική μέριμνα, με την πρακτική του Σαββάτου, δημιουργείτε προσδοκίες στα παιδιά σας για το τι είναι σημαντικό, μέσα και έξω από το σπίτι σας. Δεν είναι μια αποπνικτική, πεζή πρακτική, είναι ένας ζωογόνος ρυθμός για κάθε στάδιο της ζωής. Ενθαρρύνω οποιονδήποτε – ανύπαντρο, παντρεμένο, οικογένειες με μικρά ή ενήλικα παιδιά – να εξασκήσει το Σάββατο, αλλά έχει ευελιξία ώστε οι αποχρώσεις να αλλάζουν σε διαφορετικούς χρόνους.

Για το γεύμα Shabbat (το παραδοσιακό γεύμα που αρχίζει το Σάββατο) με τα μικρά παιδιά, κρατήστε τις ευλογίες του φαγητού σύντομες και το τραπέζι απλό: ένα ειδικό κερί, μερικά λουλούδια/πρασινάδα και εάν υπάρχει, ένα τραπεζομάντιλο. Εάν χρειάζεται: χρησιμοποιήστε χάρτινα πιάτα. Κλείσιμο ματιού. Άλλες ιδέες για να συμπεριλάβετε παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω:

  • ξεκινώντας το γεύμα με ένα απλό τραγούδι που μπορούν να μάθουν και να τραγουδούν κάθε εβδομάδα
  • στρώνοντας το τραπέζι
  • ζωγραφική σουπλά ή καρτέλες με ονόματα
  • μαζεύοντας λουλούδια ή χόρτα για το τραπέζι
  • βοηθώντας στην προετοιμασία του φαγητού

Η ημέρα του Σαββάτου μπορεί να χρειαστούν πιο σκόπιμες ταχυδακτυλουργίες μεταξύ γονέων ή παππούδων, εάν υπάρχουν, για να φιλοξενήσουν μωρά ή νήπια. Στην τρέχουσα φάση μας με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, απομακρυνόμαστε από τις οθόνες το Σάββατο, καθώς γίνονται περισσότερο μέρος της καθημερινότητάς μας. Αλλά με μικρά παιδιά ή νήπια, η προβολή μιας ταινίας ή μιας αγαπημένης τηλεοπτικής εκπομπής ώστε οι γονείς να μπορούν να κοιμούνται/υπνάνουν ή να απολαμβάνουν μια ήσυχη, ξεκούραστη δραστηριότητα για εκείνη την ώρα, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Εξακολουθώ να ενθαρρύνω τους γονείς να κρατούν μακριά τις προσωπικές συσκευές, αν είναι δυνατόν. Το να περάσετε μια μέρα χωρίς γραπτά μηνύματα, email, τηλεφωνήματα κ.λπ. είναι ένα σπάνιο δώρο στη σύγχρονη κουλτούρα. Άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ανεξαρτήτως ηλικίας:

  • κάντε μια οικογενειακή βόλτα
  • παίξε ένα παιχνίδι
  • διαβάστε ένα βιβλίο μαζί
  • rotate ποιος ξυπνάει με τα παιδιά το πρωί
  • παίρνω έναν υπνάκο

Ποιες ηλικίες πιστεύετε ότι είναι οι καλύτερες για να συμμετάσχουν τα παιδιά σας; Οποιαδήποτε ηλικία. Το Σάββατο είναι για όλους.

Πώς το κρατάτε από το να είναι πηγή άγχους και υποχρέωσης; Η πιο αγχωτική μέρα είναι αυτή που προετοιμάζεται για το Shabbat/Sabbath. Αυτή τη μέρα, είμαστε πολύ απασχολημένοι με το καθάρισμα του σπιτιού, το τελείωμα της δουλειάς, την προετοιμασία του φαγητού. Αλλά στο δείπνο, σταματά. Ολα αυτά. Χωρίς τηλέφωνο. Καμία εργασία. Κανένα σχολείο. Χωρίς καθάρισμα. Δεν είναι ποτέ υποχρέωση. είναι αληθινή ελευθερία. Και είναι πολύ κίνητρο για όλους μας.

Πώς χειρίζεστε τις δραστηριότητες του Σαββάτου (πάρτι γενεθλίων, αθλήματα, κ.λπ.); Κατά περίπτωση. Έχουμε την τάση να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα ή τον μήνα συνολικά. Έχουμε τρία Σαββατοκύριακα με προσκλήσεις για ταξίδια ή εκδηλώσεις; Τι είναι πιο ξεκούραστο ή για την οικογένεια αυτή τη σεζόν; Μερικές φορές ένα πάρτι γενεθλίων μπορεί να είναι συνδετικό και ξεκούραστο, και άλλες φορές μπορεί να αισθάνεται εξουθενωτικό και ενοχλητικό. Να είστε σκόπιμοι να επιλέξετε ξεκούραστες, χαρούμενες, αποκαταστατικές δραστηριότητες για το Σάββατο. Για παράδειγμα, ίσως ένα δίωρο πάρτι γενεθλίων για τον γιο σας θα ήταν απίστευτο για εκείνον αλλά φορολογικό για εσάς. Μπορείτε να τον αφήσετε ή να τον στείλετε με έναν φίλο;

Πώς προστατεύετε αυτήν την ημέρα/ώρα; Με πρόθεση (βλ. περισσότερα παραπάνω). Στην αρχή ήταν άβολο και δύσκολο. Μετά από χρόνια εξάσκησης, παρατηρώ το δώρο αυτής της ημέρας ανάπαυσης, πώς ηρεμεί το άγχος μου και τροφοδοτεί το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα μου για την επόμενη εβδομάδα.

Κάποιο σύνολο συγκεκριμένων μετρήσεων; Ναι, πάντα ανοίγω το γεύμα με ευλογία και προσευχή καθώς ανάβουμε τα κεριά. Η προσευχή είναι οργανική αλλά η ευλογία είναι η ίδια. Μετά ευλογούμε τα παιδιά και τη μητέρα, πλένουμε τα χέρια, κοινωνούμε μαζί και ευλογούμε το γεύμα.

Πότε βρίσκετε τον χρόνο να κάνετε έργα στο σπίτι; Την Κυριακή ή κάποια άλλη μέρα της εβδομάδας.

Πώς συμπεριλαμβάνετε τα παιδιά στις επεξηγήσεις ευλογίας χωρίς να κάνετε τα παιδιά σας να φαίνονται σαν να τα ξέρουν όλα; Δεν είμαι σίγουρος αν απαντώ σωστά σε αυτές τις ερωτήσεις, αλλά στο σπίτι μας το να ενεργούμε ως γνωρίζουμε τα πάντα αντιμετωπίζεται περισσότερο ως μάθημα χαρακτήρα παρά ως θέμα ενημέρωσης. Είμαστε πρόθυμοι μαθητές σε όλα αυτά τα πράγματα, αλλά κανείς μας δεν ξέρει τα πάντα. Πάντα μαθαίνουμε σε αυτήν την πρακτική, και καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν παίρνουν νέα μέρη της. Είτε αποφάσισαν να το εξασκήσουν

Πώς διαφέρει το Shabbat σε διαφορετικές εποχές; (Κολύμπι και πίτσα το καλοκαίρι;) Ναί. Ακολουθεί τις εποχές με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα οικογενειακά μας δείπνα. Το χειμώνα, το Shabbat αισθάνεται ήσυχο και άνετο. Φτιάχνουμε χορταστικά μαγειρευτά ή ψητά κρέατα και λαχανικά. Είναι σκοτεινό έξω και λαμπερό μέσα. Το καλοκαίρι το φως είναι έντονο και το τραπέζι μας συχνά γεμίζει με ψητά ψάρια και λαχανικά. Τρώμε σε εξωτερικούς χώρους στο μεσοδιάστημα. Έχουμε πάρει φαγητό σε πακέτο για το Shabbat εβδομάδες που νιώθουμε εντελώς εξαντλημένοι ή η ημέρα προετοιμασίας μας είναι γεμάτη. Υπάρχει ελευθερία. Το θέμα για εμάς είναι ότι παραμένει ξεχωριστό, διακριτικό κατά κάποιο τρόπο. Αν παραγγείλουμε σε πακέτο, στρώνουμε ακόμα το τραπέζι με κεριά και λουλούδια.

Πώς λειτουργεί με μη Χριστιανούς; Φυσικά, οι αποχρώσεις θα είναι διαφορετικές. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλοί άνθρωποι που ασκήστε ένα κοσμικό Σάββατο.

Κάνεις ακόμα ευλογίες στο δείπνο; Ναι, έχουμε μια σύντομη σεναριακή ευλογία για τα αγόρια, μια ευλογία για τα κορίτσια και μια ευλογία για τις μητέρες. Δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν υπάρχει μια παραδοσιακή ευλογία για τους πατέρες, αλλά μερικές φορές προσθέτουμε τη δική μας.

Πότε βρήκες χρόνο να προγραμματίσεις και να φτιάξεις φαγητό με τα πιτσιρίκια; Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το blog post.

Μπορείτε να μοιραστείτε τις πηγές σας; Λευκό λινό και Φυσικό Λινό (και τα δύο 108″+ για μεγάλα τραπέζια). λινά χαρτοπετσέτες

Πώς χειρίζεστε ερωτήσεις σχετικά με την τήρηση Σαββάτου αντί για Κυριακές; Με ειλικρίνεια. Είναι η ημέρα που λειτουργεί καλύτερα για τον οικογενειακό μας ρυθμό, αλλά το Σάββατο μπορεί να ασκηθεί σε οποιαδήποτε περίοδο 24 ωρών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πόσο συχνά συμμετέχετε στην εταιρεία; Γιορτάζουμε το γεύμα μας Shabbat με την αδερφή μου και την οικογένειά της τις περισσότερες εβδομάδες από τότε που μένουν στο δρόμο. Βοηθά στην αντιστάθμιση της προετοιμασίας του γεύματος και φέρνει ένα νέο επίπεδο ενέργειας και στις δύο οικογένειες κάθε εβδομάδα. Άλλοι επισκέπτες συμμετέχουν μία φορά το μήνα.

Φτιάχνετε ένα μεγάλο γεύμα για τα υπολείμματα την επόμενη μέρα; Γεύματα το Σάββατο; Επειδή ταΐζουμε τουλάχιστον 11 κάθε εβδομάδα, σπάνια υπάρχει σημαντική ποσότητα υπολειμμάτων. Συνήθως, ο άντρας μου θα φτιάξει τηγανίτες με ένα από τα αγόρια ή θα είναι ένα απλό πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και τρώμε έξω το Σάββατο το βράδυ.

Πώς είναι παρόμοια ή διαφορετική η εξάσκηση του Shabbat/Sabbath πριν από την απόκτηση παιδιών; Δυστυχώς, δεν ξεκινήσαμε την πρακτική παρά μόνο αφού αποκτήσαμε όλα τα παιδιά μας, οπότε δεν είμαι σίγουρος. Αν και είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι θα ήταν ευκολότερο επειδή θα υπήρχε λιγότερο χάος για να το διαχειριστείς, φαντάζομαι ότι κατά κάποιο τρόπο θα ήταν πιο δύσκολο να είσαι πειθαρχημένος για να κλείσεις τη δουλειά ή την τεχνολογία για μια μέρα ή να φτιάξεις ένα ειδικό γεύμα. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι αξίζει να το κάνετε! Μου άρεσε αυτή η διδασκαλία από τον α ανύπαντρη γυναίκα στην άσκηση του Σαββάτου.

Πηγαίνεις στη Συναγωγή πριν ή μετά για το σούιρ; Εμείς δεν.

Ποιες μέρες/ώρες γιορτάζετε; Παρασκευή ηλιοβασίλεμα έως Σάββατο ηλιοβασίλεμα. Είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για τον οικογενειακό μας ρυθμό, αφού έχουμε μια καθημερινή εκκλησιαστική συνάντηση και η Κυριακή είναι γενικά μια μέρα προετοιμασίας για την εβδομάδα.

Πώς μοιάζει μια τυπική μέρα πριν από το δείπνο, την προετοιμασία, τον καθαρισμό; Το πρωί είναι συχνά σχολική εργασία. Μερικές εβδομάδες έχουμε φροντιστήριο μαθηματικών μέχρι νωρίς το απόγευμα, και αυτές οι μέρες είναι πιο δύσκολες για προετοιμασία και κάνουμε μερικά και τα απογεύματα της Πέμπτης. Γενικά, πηγαίνουμε στο σχολείο στη συνέχεια σε λειτουργία βαθύ καθαρισμού: πλένουμε σεντόνια, καθαρίζουμε μπάνια, δάπεδα, κ.λπ. Ετοιμάζουμε το γεύμα––η αδερφή μου και εγώ συνήθως προγραμματίζουμε εκ των προτέρων ποια μέρη θα συνεισφέρει κάθε οικογένεια. Στόχος μας είναι να καθίσουμε για δείπνο γύρω στις 6 μ.μ. Καθαρίζουμε το τραπέζι, αλλά προσπαθούμε να μην πλένουμε πιάτα μετά. Τεντώνεται!

Πώς ενθαρρύνετε αυτό ως οικογενειακή ρουτίνα, εμπλέκοντας τα παιδιά σας; Για ένα, δεν είναι προαιρετικό. Κάνουμε όραση για τα οφέλη της ανάπαυσης και του παιχνιδιού στο σπίτι μας, καθώς και την ανάγκη τους για αυτό όταν φεύγουν από το σπίτι μας. Ο καθένας έχει ρόλους και ευθύνες και έχουμε μια συνεχή συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο τα επιμέρους μέρη υπηρετούν και επηρεάζουν το σύνολο. Κάθε κομμάτι έχει σημασία, ακόμα και τα φαινομενικά μικρά.

Δεν είναι κανένα από τα παιδιά σας εντάξει με αυτό; Πώς ανταποκρίνεται ο καθένας; Όλα τα παιδιά μας αγαπούν το Shabbat και το Sabbath. Αν και περνάμε πολύ χρόνο μαζί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είμαστε απασχολημένοι με τις σχολικές εργασίες και τη δουλειά, την τεχνολογία και τους φίλους. Το Σάββατο σταματάμε. Τα παιδιά κοιμούνται και εστιάζουμε σε μια σύντομη περίοδο ήρεμης μοναξιάς (μια σπάνια πρακτική για παιδιά και εφήβους). Παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια ή πηγαίνουμε βόλτα ή πεζοπορία όταν ο καιρός είναι καλός. Μερικές φορές κάνουμε μια ημερήσια εκδρομή μαζί, ειδικά τις εβδομάδες όπου ο Mark και εγώ δυσκολευόμαστε να αποχωριστούμε ένα ημιτελές έργο στο σπίτι ή μια δουλειά.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας πόροι για να μάθετε περισσότερα;

ανάγνωση / Το Σάββατο του Ραβίνου Abraham Joshua Heschel / Sabbath: A Gift of χρόνος από την Bonnie Saul Wilks (Προσαρμόσαμε τις ευλογίες που χρησιμοποιούμε από αυτήν. ) / Garden City του John Mark Comer / Ανατρεπτικό Σάββατο από τον AJ Swoboda

ακούω / Σειρά Sabbath από την εκκλησία Bridgetown (βασισμένη στην πίστη)